האם דלקת בשתן יכולה להתקיים מבלי שהחולה יתלונן על צריבה בזמן הטלת שתן?
בהחלט כן. במקרים מסוימים עלולה להתקיים אוכלוסייה חיידקית בדרכי השתן שלא תבוא לידי ביטוי בצריבה בזמן מתן שתן. למעשה במקרים מסוימים הדלקת יכולה שלא לבוא לידי ביטוי באופן תסמיני כלל. מצב זה נקרא בקטריוריה אסימפטומטית ולרוב הוא מתגלה לאחר ביצוע של בדיקת שתן באופן אקראי.
חשוב לציין שבמידה ומצב זה מתגלה אין להקל בו ראש חרף העובדה שאינו פוגע באיכות החיים של החולים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמצב זה עלול להחמיר ובעיקר כשמדובר בנשים בהיריון.
כיום ידוע כי נוכחות חיידקית בדרכי השתן בקרב נשים בהיריון מקושרת עם עלייה בסיכון לתמותת תינוקות, למוות עוברי, ללידה מוקדמת ולהתפתחות של אי ספיקה נשימתית ודלקת חריפה של הכליה באישה. בהתאם לכך נהוג כיום לבצע לנשים הרות במדינת ישראל בדיקת שתן אחת לפחות במהלך כל טרימסטר וכן נהוג לבצע בדיקות בכל מצב שבו מופיעים התסמינים האופייניים למחלה.
בילדים בכל מקרה שבו מופיעות בתרבית שתן מאה אלך מושבות חיידקיות גם ללא הסתמנות קלינית ניתן בהחלט להגדיר את המחלה כדלקת בדרכי השתן.
מעבר לכך במקרים מסוימים הדלקת פוגעת רק בכליות וגם אז לא בהכרח יופיעו התסמינים הקלאסיים. במצב זה רוב הסיכויים שהתסמינים יכללו כאבים בגב או במותן, חום גבוה, בחילות ואפילו הקאות.
האם ניתן להידבק מאדם חולה בדלקת בדרכי השתן?
ובכן התשובה היא לא. דלקת בדרכי השתן היא אמנם מחלה שנגרמת בעקבות זיהום חיידקי אך הזיהום החיידקי לא מועבר מאדם חולה כי אם מהאדם עצמו. ברוב המוחלט של המקרים החדירה של החיידקים המזהמים לדרכי השתן מתבצעת על ידי מעבר של חיידקים מפי הטבעת לפתח השופכה אך במקרים מסוימים מדובר גם על מעבר של חיידקים מאזור הנרתיק לפתח השופכה.
הסיבה בגינה רבים נוטים להתייחס למחלה זו כאל מחלת מין היא שמדובר על מחלה שמתרחשת פעמים רבות לאחר קיום של יחסי מין. עם זאת, המחלה לא מועברת מהגבר לאישה. בעצם פעולת ההחדרה של הפין לנרתיק מתרחש מעבר של חיידקים לפתח השופכה וכך גדל הסיכון למחלה. זו הסיבה בין היתר שקיימת המלצה לנשים להשתין ישר לאחר המשגל על מנת לשטוף את החיידקים שחדרו לדרכי השתן.
בכל מקרה לא מדובר על מחלת מין, לא מדובר על מחלה מדבקת ובניגוד למה שרבים חושבים גם לא מדובר על מחלה שניתן להידבק בה בעקבות ישיבה על אסלה שאדם אחר שנגוע במחלה ישב עליה קודם.
בדרך כלל הזיהום נגרם בשל חדירה של חיידקי מעיים שנמצאים במעיים של כל אדם באשר הוא ולא בחיידקים שעוברים מאדם חולה לאדם הבריא.
חשוב לציין שבמקרים מסוימים החיידקים אכן יכולים לעבור מאדם בריא לאדם אחר ולהדביק אותו כמו למשל במצבים בהם גבר מקיים יחסי מין אנאליים מבלי להשתמש בקונדום.
במצב כזה אכן עלולים לחדור חיידקים לפתח השופכה הגברי אך שוב – לא מדובר על הדבקה כיוון שהמושג הדבקה מתייחס למצב שבו מועבר מחולל מחלה מאדם חולה לאדם בריא ובעקבות כך המחלה מתעוררת באדם אליו הועבר הגורם הפתוגני.
האם דלקת בשתן היא מחלה מסוכנת?
רבים בקרב הציבור הרחב מודעים לכך שדלקת בדרכי השתן עלולה להסב לחולים פגיעה משמעותית ביותר באיכות החיים. בין היתר המחלה יכולה להביל לכאבים או לתחושת צריבה בזמן ההשתנה, לעלייה בתדירות של ההשתנה, לתחושה של צורך בהול להתרוקן שאינה מופיעה על רקע של התמלאות השלפוחית ועוד. במקרים מסוימים המחלה אף יכולה להוביל לחום גבוה, להקאות ואפילו לכאבים חזקים בגב.
עם זאת, בעוד שכל התסמינים שהוזכרו לעיל מהווים אמנם פגיעה מסוימת באיכות החיים, הרי שאינם נחשבים כמסוכנים.
מה שרבים לא יודעים זה שבמצבים מסוימים ובקרב קבוצות סיכון מסוימות המחלה אכן יכולה לגרום לסיבוכים שונים ואפילו להוביל למוות. כך למשל דלקת בדרכי השתן שפוגעת בנשים הרות עלולה להוביל למוות של העובר, ללידה מוקדמת, לאי ספיקה נשימתית, לזיהום חריף מאוד של הכליה ועוד.
דלקות שתן שמערבות את הכליות ושמופיעות באופן תדיר בקרב ילדים קטנים עלולות לגרום להצטלקות של הכליה ולהרס של רקמת הכליה.
למעשה ככל שהמחלה מופיעה בשלב מוקדם יותר, כך הסיכון להרס של הכליה גדול יותר. קבוצת סיכון נוספת היא קשישים שבהם המחלה יכולה להוביל לזיהום דם כלל מערכתי ותינוקות רכים שבהם כל מקרה של דלקת בשתן מחייב אשפוז בבית חולים לצורך מעקב.
חולים סוכרתיים וחולים שסובלים מאבנים בכליות מהווים אף הם קבוצת סיכון ולכן באופן כללי בכל מקרה שבו מופיעים התסמינים הרלוונטיים ישנה חשיבות עליונה לפנות לאבחון של הבעיה על מנת לקבל טיפול מתאים מוקדם ככל האפשר.
האם אפשר להידבק בדלקת בדרכי השתן במגע מיני?
הקשר בין קיום יחסי מין להדבקה בדלקת בדרכי השתן מורכב ביותר. ראשית חשוב לעמוד על המושג הדבקה. במקרים של דלקת בדרכי השתן לא מדובר על הדבקה במובן הקלאסי של המושג כיוון שלא מדובר על מחלה שמועברת מאדם חולה לאדם בריא ולמעשה ברוב המוחלט של המקרים מדובר על מחלה שבה אדם מדביק את עצמו.
המחלה נגרמת על ידי חדירה של חיידקים לדרכי השתן כשברוב המקרים מדובר על חיידקי מעיים שנקראים E-Coli. עם זאת, קיום של יחסי מין בהחלט עלול להגדיל את הסיכון לחלות במחלה מהטעם הפשוט שחיידקי המעיים נמצאים בשפע באזור הנרתיק, בחיץ הנקבים ובפי הטבעת ולכן כל מגע מיני אנאלי או וגינלי מעלה את הסיכון של העברת חיידקים לפתח השופכה הגברי או הנשי.
מצבים שדורשים התייחסות מיוחדת – שימוש בקוטלי זרע אם בדיאפרגמה שמכילה קוטלי זרע ואם בקונדומים שמכילים קוטלי זרע מעלה את הסיכון לחלות בדלקת של דרכי השתן. בנוסף לכך קיום של יחסי מין אנאליים לא מוגנים מעלה מאוד את הסיכון לחלות במחלה בקרב גברים והדבר נכון גם לגבי קיום של יחסי מין וגינליים ישירות לאחר קיום של יחסי מין אנאליים בנשים.
האם תמיד דלקת בדרכי השתן באה לידי ביטוי בהופעה של חום?
לא זו בלבד שדלקת בדרכי השתן לא תבוא תמיד לידי ביטוי בהופעה של חום אלא שבמקרים מסוימים הדלקת יכולה שלא לבוא לידי באופן תסמיני כלל. ישנם מקרים מסוימים של דלקת בדרכי השתן שנקראים בקטריוריה אסימפטומטית שבהם חרף הנוכחות החיידקית בדרכי השתן עדיין לא מופיעים שום תסמינים. המקרים האלו מתגלים בדרך כלל באקראי בעקבות בדיקת שתן. עם זאת, לא מדובר על מצבים שיש להתעלם מהם שכן בקטריוריה אסימפטומטית יכולה להפוך באנשים מסוימים לדלקת חריפה ביותר.
בנוסף לכך כל מקרה שבו מתגלים חיידקים בדרכי השתן בקרב נשים בהיריון למשל עלול לסכן מאוד הן את האישה ההרה והן את העובר. ישנם מקרים רבים שבהם הדלקת תבוא לידי ביטוי בתסמינים הקלאסיים בלבד שכוללים צריבה בעת מתן שתן, כאבים באזור האגן או הבטן התחתונה, תחושה של צורך דחוף להתרוקן ללא קשר למידת המלאות של שלפוחית השתן, תדירות השתנה גבוהה מהרגיל ועוד.
בדרך כלל קיום של חום גבוה או נמוך הוא עדות לדלקת שמערבת את הכליות ובדרך כלל מצב זה נחשב למסוכן יותר מדלקת שמערבת רק את דרכי השתן התחתונות ואת שלפוחית השתן. כמו כן בדרך הכלל החום חולף תוך שלוש יממות מתחילת הטיפול האנטיביוטי. עד לתחילת הפעולה של התרופות האנטיביוטיות ניתן לעשות שימוש בתרופות להורדת החום ובמשככי כאבים.
מי סובל יותר מדלקת בשתן, גברים או נשים?
שאלה זו עולה לעתים תכופות כשמדברים על דלקות בדרכי השתן. כיום ידוע כי נשים סובלות מהמחלה בשכיחות גבוהה יותר באופן משמעותי ולמעשה לפי המחקרים העדכניים ביותר עולה כי נשים סובלות ממנה בשכיחות גבוהה פי 5 מאשר גברים. הדבר נכון גם לגבי שכבת הגיל הצעירה שכן בעוד שילדות סובלות ממנה בשכיחות של שלושה עד חמישה אחוזים, הרי שבנים סובלים ממנה בשכיחות של אחוז אחד בלבד. למעשה חמישים עד שמונים אחוז מהנשים יסבלו מהמחלה לפחות פעם אחת בימי חייהן ועשרים עד שלושים אחוז מכלל החולות במחלה יסבלו מאפיזודה אחת נוספת שלה לפחות.
הסיבה לכך נעוצה במבנה האנטומי של מערכת השתן הנשית. ראשית פתח השופכה בנשים ממוקם בסמיכות לנרתיק ולפי הטבעת. בעקבות כך קל מאוד לחיידקים שמעוררים את התגובה הדלקתית לחדור לפתח השופכה וממנו לעשות את דרכם במעלה דרכי השתן. בנוסף לכך צינור השופכה הנשי קצר באופן משמעותי מצינור השופכה הגברי שאורכו נע בין 17-20 ס"מ. מעבר לכל זה בכל משגל וגינלי מתבצעת החדרה של חיידקים לדרכי השתן.
מעבר למבנה האנטומי כיום ידוע כי ישנן נשים שנוטות לסבול מהמחלה באופן כרוני בשל נטיות גנטיות מסוימות שטרם הובהרו עד תום. מתברר שישנן נשים שבשל מוטציה גנטית תאי הרירית של הנרתיק שלהן מהווים קרקע נוחה מאוד להיצמדות של חיידקים ולכן הן נוטות לחלות במחלה לעתים קרובות יותר.
למרות כל זה בניגוד לאמונה הרווחת לא מדובר על מחלה נשית גרידא. למעשה ישנן בעיות מסוימות שקיימות רק בגברים שמעלות באופן משמעותי את הסיכון לחלות במחלה כשהעיקרית שבהן היא הגדלה שפירה של הערמונית שמובילה לחסימה של מוצא השלפוחית ובעקבות כך גורמת לאצירת שתן כרונית שמעלה את הסיכון לחלות בדלקת בדרכי השתן באופן משמעותי.
האם דלקת בשתן בזמן היריון יכולה לפגוע בעובר?
כל מצב שבו קיימת נוכחות של חיידקים בדרכי השתן של האישה ההרה עלול להעמיד את העובר בסכנה. מאחר ובמקרים מסוימים שנקראים בקטריוריה אסימפטומטית הנוכחות החיידקית לא גוררת שום תסמין קליני, הרי שישנה חשיבות עליונה לבצע בדיקות שתן בכל היריון. כיום נהוג לבצע בדיקת שתן אחת בכל טרימסטר על מנת לשלול מצב זה.
נשים הרות סובלות בשכיחות גבוהה מדלקות בדרכי השתן בשל מגוון סיבות. בין היתר מדובר על מקרים בהם נוצר לחץ מכני על שלפוחית השתן או על דרכי השתן התחתונות באופן כללי שמביא לאצירת שתן ובאופן כזה נוצר מצב של אצירת שתן. השתן שנאצר בשלפוחית מהווה קרקע פורייה לשגשוג של מושבות חיידקיות.
בכל מקרה שבו הדלקת לא מטופלת הסכנה היא כפולה. מצד אחד הדלקת עלולה להוביל לדלקת חמורה של הכליות ואפילו להגיע לכדי זיהום בדם באישה ומצד שני הדלקת מקושרת עם לידה מוקדמת, לידה של תינוקות במשקל נמוך ומוות תוך רחמי. אמנם לא כל מקרה של דליפת שתן בזמן ההיריון מהווה עדות לקיום של דלקת בשתן שכן מדובר על תופעה יחסית שכיחה בהיריון, אבל בכל זאת מומלץ לבצע בדיקת שתן כל מקרה שבו מופיעים תסמינים חשודים שכוללים בין היתר כאבי גב או כאבים במותן, צריבה בעת מתן שתן, קושי בהתאפקות ועוד.