בריחת שתן, או אובדן שאינו מכוון של תן היא בעיה נפוצה הקשורה לנשים בעיקר, המפתחות את המצב בדרך כלל במהלך הריון, לאחר לידה, או כתוצאה משינויים הורמונאליים של גיל המעבר, המתבטאים בחולשת שרירי האגן. אך מומחים קובעים כי זוהי אינה תוצאה טבעית של הזדקנות.
מחקר חדש קובע כי צריכה מוגברת של קפאין עלולה להגביר את הסיכון לבריחת שתן בקרב נשים. למרות הממצאים הסותרים העולים ממחקרים הקשורים לקפאין ובעיות בריאותיות כלליות, נתוני מחקר זה מאמתים ממצאים קודמים הקשורים לקפאין ובריחת שתן.
הקשר בין דלקת שתן לבריחת שתן יכול להיות מובהק ביותר. הדלקת עלולה לגרות את שלפוחית השתן אשר יוביל למעשה לדחף חזק של מתן שתן וזה עלול להיות הסימפטום לדלקת.
המחקר מצא כי נשים הצורכות רמות גבוהות של קפאין, בכמות העולה על שלוש כוסות קפה ביום, הן בעלות סיכויים גבוהים יותר בשבעים אחוזים לבריחת שתן או לסבול מבעיות הקשורות לשלפוחית השתן, בהשוואה לנשים שאינן שותות הרבה קפה. מקורות קפאין כוללים קפה, תה, משקאות ומזונות המכילים קפאין ומספר תרופות.
קפאין ובעיות שלפוחית השתן: המחקר
מחקרים קודמים בנושא זה הניבו ממצאים סותרים לגבי בעיות קפאין ושלפוחית השתן. המחקר האחרון התבונן על קבוצה גדולה יותר של נשים בהשוואה למשתתפות במחקרים קודמים. המדענים העריכו נתונים שהתקבלו מ-1,356 נשים בגילאי עשרים עד 85, שהשתתפו במחקר בין השנים 2005-2006, בסקר בריאות ממלכתי ארצי. הנשים ניהלו יומני מזון בשני ימים נפרדים, וענו על שאלות לגבי תפקוד שלפוחית השתן.
צריכה מתונה של קפאין, שהוגדרה כשתי כוסות קפה ביום, לא נקשרה לבריחת שתן, אך צריכה גבוהה יותר הצביעה על קשר ברור.
הנשים בגילאי ארבעים עד 59, שצרכו כמויות גבוהות של קפאין נמצאו כבעלות סיכוי גבוה יותר גם לסבול מבעיית אלכוהול. לא נמצא קשר בין בריחת שתן ומדד מסת גוף, לידה נרתיקה או צריכה גבוהה של מים.
המדענים קובעים כי רמות גבוהות בלבד של קפאין הן הקשורות עם בעיה זו. קיימות ראיות רבות לכך שלקפאין יש השפעה משתנת, המגבירה את כמות השתן. נתוני המחקר הנוכחי הושוו עם ממצאי מחקר קודם, שנערך בשנת 2000 בבית הספר לרפואה באוניברסיטת פנסילבניה, ועסק בקפאין ובריחת שתן. שני המחקרים מצאו כי רמות גבוהות של קפאין קשורות לבריחת שתן.
ייעוץ התנהגותי לבעיות בשלפוחית השתן הקשורות לקפאין
עדיין לא ידוע אם צריכה מוגברת של קפאין גורמת לבריחת שתן או מחמירה אותה, אך ממצאי המחקר החדש מסייעים לרופאים רבים לייעץ למטופלותיהן. לאישה הסובלת מבעיות בשלפוחית השתן, מומלץ להימנע לחלוטין מקפאין.
יחד עם זאת, רופאים מבינים כי המלצה זו אינה לגמרי מציאותית, ולכן הם ממליצים לנשים לשתות כוס קפה קטנה אחת ביום. הספרות הרפואית הסוקרת את השלכות הקפאין על הגוף, קובעת ממצאים שווים הקובעים כי כמות של עד שתי כוסות ביום נחשבת למתונה.
אלא שתחילה יש להגדיר מהי כוס קפה. כך, למשל, הקפה הנמכר בבתי קפה מכיל בדרך כלל כמויות גבוהות יותר של קפאין. לנשים שאינן סובלות מבעיות בשלפוחית השתן מומלץ לשתות עד שתי כוסות ביום, ומומלץ שהכס השנייה תהיה של קפה נטול קפאין.
ראו תסמינים נוספים לדלקת בשתן: