דוקסילין לטיפול בדלקת בדרכי השתן

טיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן !

תרופהדוקסילין הוא אחד השמות המסחריים של תרופה הנקראת דוקסיציקלין, השייכת למשפחת האנטיביוטיקות הטטראציקליניות ובהתאם לכך השימוש השכיח בה הוא לטיפול במגוון זיהומים רחב. דוקסיציקלין של חברת פייזר קיבלה כבר בשנת 1967 את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי תחת שם המותג Vibramycin. שמות מותג נוספים הם לדוגמה Atridoxi Monodox, Periostat, Vibra, Doryx, Doxoral וכמובן כפי שציינו, Doxylin או דוקסילין.

באופן ספציפי השמות המסחריים של התרופה בישראל הם ויברמיצין, דוקסיטרים, דוקסיביוטיק, דוקסי 100 ודוקסילין.

אילו שימושים רפואיים ניתן לעשות בדוקסילין?

בנוסף להתוויות הכלליות לשימוש של כל התרופות בקבוצת האנטיביוטיקה הטטראציקליניות, התרופה הזו משמשת לעתים קרובות מאוד גם לטיפול בדלקות כרוניות בבלוטת הערמונית, מחלת ליים, סינוסיטיס, אקנה, מחלות דלקתיות של האגן וזיהומי ריקציה. בנוסף לכך נהוג לעשות שימוש בדוקסיציקלין כטיפול מונע נגד מלריה, לטיפול ומניעה של אנתרקס ועוד.

אודות משפחת הטטרציקלינים

באופן כללי משמשות התרופות במשפחת האנטיביוטיקות הטטראציקליניות לטיפול בזיהומים של דרכי השתן, דרכי הנשימה ודרכי העיכול אך בנוסף התרופות במשפחה זו משמשות לטיפול בכלמידיה. עם זאת, יש לציין כי כיום השימוש בתרופות אלו פחות נפוץ לטיפול בזיהומים חיידקיים על רקע התפתחות זני חיידקים בעלי עמידות לתרופות במשפחה זו. למעשה השימוש הנפוץ ביותר בתרופות במשפחה זו כיום הוא לטיפול ברוזיצאה  ואקנה בדרגת חומרה בינונית עד קשה. 

מה הן תופעות הלוואי של דוקסילין?

השימוש בתרופה לא כרוך בתופעות לוואי מרובות או חמורות במיוחד אך ישנה תופעת לוואי אחד הראויה לציון, הבאה לידי ביטוי בהגברת הרגישות של העור לקרינת השמש, הגורמת לעלייה בסיכון לכוויות שמש. בנוסף לכך, התרופה עלולה לגרום להפרעות שונות במערכת העיכול ולתגובות אלרגיות ברגישים לתרופה. במקרים נדירים ביותר התרופה עלולה לגרום לבעיות ראייה, כאבי ראש חמורים ואף לגרום ליתר לחץ תוך גולגולתי.

התרופות במשפחת האנטיביוטיקות הטטראציקליניות הן תרופות הנחשבות לטרטוגניות, כשההשפעה העיקרית של התרופות היא על שיני העובר וליתר דיוק על צבען. כמו כן בדרך כלל חל איסור ליטול את התרופה מתחת לגיל שמונה על רקע ההשפעה השלילית של התרופה על שיני המשתמש.

מה הן התוויות הנגד לשימוש בדוקסילין?

  • אין להשתמש בתרופה בזמן ההנקה, ההיריון או בזמן ביצוע הניסיונות להיכנס להיריון.
  • יש להתייעץ עם רופא אם המטופל סבל בעבר או סובל בהווה מליקויים בתפקוד הכבד, מערכת השתן או הכליות, פורפיריה, זאבת אדמנתית מערכתית או מיאסתניה גרביס.
  • אין להשתמש בתרופה בכל מקרה שבו ידועה רגישות לתרופה או לאחד ממרכיביה.

כיצד יש לקחת את התרופה?

חשוב מאוד להקפיד על זמני נטילה קבועים לפי הנחיות הרופא ובכל מקרה להמתין כשעתיים לכל הפחות בין נטילת התרופה לבין נטילה של סותרי חומצה. כמו כן יש להמתין שעתיים לכל הפחות בין נטילת התרופה לבין נטילה של תכשירים שונים המכילים ברזל. את התרופה אסור לכתוש או ללעוס אלא לבלוע בשלמותה. יש ליטול את הכמוסות בישיבה או בעמידה ולעמוד במשך כשתי דקות לאחר הנטילה (אין ליטול את התרופה בשכיבה).

למניעת גירוי בוושט או בגרון מומלץ להימנע משכיבה כחצי שעה לאחר נטילת התרופה. את התרופה יש ליטול עם כוס מים ואם ישנן הפרעות בקיבה, ניתן ואף רצוי לבלוע את התרופה עם מזון או חלב. חשוב ביותר לשים לב למועד התפוגה של התרופה ולשמור אותה במקום קריר ויבש שכן כאשר התרופה מקולקלת מפאת אחסון לא נאות או על רקע התיישנותה, היא עלולה לגרום לתופעות חמורות ביותר לרבות נזק לכליות.

המרכז לטיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן

המרכז לטיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון דלקת בדרכי השתן. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

072-3972332
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!